Pentru ca iubim animalele

Motivul pentru care nu este bine sa tipi la catelul tau

Motivul pentru care nu este bine sa tipi la catelul tau. Cainii sunt considerati cei mai buni prieteni ai omului, acei camarazi care ne pot face viata mai buna, insa tot ei, de multe ori, sunt predispusi la boacane si pot aduce neplaceri stapanilor.

Cele mai bune suplimente nutritive pentru cainele tau

Insa, fie ca ti-a ros canapeaua noua sau este agresiv in preajma celorlalte animale, specialistii nu recomanda sa ridicati tonul la ei.

Iata motivul pentru care nu este bine sa tipi la catelul tau

Potrivit unui studiu publicat in PLOS ONE, dresajul aversiv, precum pedeapsa pozitiva si motivarea negativa, poate avea efecte negative pe termen lung asupra starii mintale a cainelui tau.

Greseli pe care le faci cand iti dresezi cainele. Cum le poti face mai mult rau

„Rezultatele noastre arata ca toti cainii de companie dresati cu metode aversive au experimentat o bunastare mai slaba in timpul sesiunilor de antrenament decat cainii instruiti cu metode bazate pe recompensa”, scriu cercetatorii in lucrarea lor.

In sprijinul acestor rezultate vin si concluziile unui grup de cercetatori al Univerisatii din Porto, care a realizat un studiu despre dresajul asupra cainilor de companie. Astfel, cercetatorii au fost alese doua grupe de caini aflate la scoli de dresaj unde se foloseau atat metode bazate pe recompense, cum ar fi mancarea sau jocurile, cat si metode aversive precum, strigatele, manipularea cainelui sau scuturarea lesei.

Pisicile si litiera. Cum stiu sa o foloseasca in mod automat

Animalele au fost filmate si dresate pe parcursul a trei sesiuni de dresaj si s-a ajuns la concluzia ca grupul de caini dresat prin metode aversive a prezentat un nivel crescut de stres, prezent in saliva si in limbajul corpului, cum a fost cascatul, spre deosebire de cainii dresati prin metode bazate pe recompensa.

Mai mult decat atat, studiul a demonstrat ca metodele aversive nu garanteaza un dresaj cu rezultate eficiente, deoarece cainii pot deveni pesimisti, fricosi, afectandu-le astfel buna dispozitie si sanatatea mintala.

Facebook Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.