Pentru ca iubim animalele

Motivul pentru care cainii au nasul atat de rece

Motivul pentru care cainii au nasul atat de rece. Studiile stiintifice au gasit raspunsul la intrebarea de ce nasurile cainilor sunt atat de reci.

Desi pana acum ceva vreme s-a crezut ca acest fenomen este asociat cu reglarea temperaturii corporale, oamenii de stiinta au descoperit ca nasul cainelui actioneaza precum niste detectoare de caldura ultrasensibile.

Un studiu publicat in jurnalul Scientific Reports, realizat de o echipa internationala de cercetatori din Suedia si Ungaria arata faptul ca in cazul unei temperaturi ambientale de 30 de grade Celsius, rhinarium-ul cainelui – varful nasului – este cu cateva grade mai rece.

Citeste si: Pisica salvata dupa ce a fost captiva timp de 2 ani in peretii unui magazin! Cum a supravietuit

Mai mult decat atat, în cazul în care temperatura exterioară este de 0 grade Celsius, nasul câinelui are în jur de 8 grade Celsius. Cei doi factori ajung să fie egali la o temperatură ambientală de 15 grade Celsius, au concluzionat oamenii de ştiinţă, scrie Agerpres.

Cercetătorii sustin că aceste diferenţe sugerează că vârful nasului are funcţie senzorială, iar ipoteza lor s-a dovedit corectă.

Studiile demonstreaza că nasul unui câine poate detecta deseori surse foarte vagi de căldură – cum ar fi prezenţa unui mamifer de mici dimensiuni – de la o distanţă de un metru şi jumătate.

Specialistii de la Universitatea Lund din Suedia şi de la Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria au studiat trei patrupezi – dresaţi să identifice care dintre două obiecte identice, cu o lăţime de zece centimetri, a fost încălzit până la o temperatură cu 12 grade Celsius mai mare.

Aici gasesti hrana speciala pentru catelul tau

„Toţi cei trei câini au reuşit să detecteze stimuli de radiaţii termice slabe în cadrul unor experimente de tip «double-blind»”, se precizează în studiu. „În plus, am utilizat imagistica prin rezonanţă magnetică asupra a treisprezece câini treji, comparând răspunsurile la stimuli termici cu aproximativ aceeaşi temperatură ca în experimentul comportamental. Stimulul cald a determinat un răspuns neuronal mai mare.

Toţi stimulii de căldură radiantă folosiţi în experimentele noastre erau prea slabi pentru a fi simţiţi de mâna omului, chiar şi de la distanţe foarte mici. Trebuia să atingem suprafeţele pentru a simţi căldura”, explică cei din echipa de cercetare.

Facebook Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.