Pentru ca iubim animalele

Lucruri surprinzatoare pe care le miros cainii! Simt de la cutremure la cele mai periculoase boli

Cainii au un miros extraordinar – de cel putin 10.000 de ori mai bun decat al nostru. Oamenii au 6 milioane de receptori olfactivi, in timp ce cainii au 300 de milioane de astfel de receptori.

Nu este de mirare ca proprietarii unor astfel de nasuri sunt adesea angajati de politie, forte de securitate, fermieri si chiar in spitale. Daca putem detecta o lingura de zahar intr-o ceasca de ceai, cainele poate mirosi o lingura de zahar in doua bazine olimpice.

De la boli si alte animale la oase si bombe, cainii pot gasi aproape totul cu putin antrenament, chiar si evenimente care inca nu au avut loc. De fapt, Marea Britanie a lansat un plan de invatare a cainilor despre noul coronavirus.

Virusuri

Desi nasul uman nu le poate vedea, virusul miroase, iar cercetatorii au descoperit ca pot fi detectati de caini. Cainele a invatat sa detecteze cele trei tipuri de virusuri care afecteaza bobinele care provoaca diaree, herpes si gripa. La om, cainii au capacitatea de a mirosi a virusului care provoaca malarie, salvand astfel multe vieti.

Recent, opt fermieri invata sa distinga mirosul noului coronavirus. Britanicii care au initiat acest proiect spera sa patruleze aeroporturile si alte treceri de frontiera cu acesti extraordinari detectivi cu patru picioare pentru a gasi persoane infectate cu Sars-Cov-2, reducand astfel raspandirea virusului.

Ramasite umane din Epoca Bronzului

Asa numitii caini de detectare a corpului sau detectoare umane pot simti ramasitele umane chiar si la cateva decenii dupa moartea umana. Daca acest lucru este greu de crezut, ce zici de mirosul unui schelet uman de acum cateva mii de ani? Si totusi este posibil.

Cauta produsele de igiena externa potrivite animalutului tau

In 2015, arheologul croat Vedrana Glavaš si dresorul de caini Andrea Pintar au decis sa testeze abilitatile cainilor, asa ca i-au dus la Muntele Velebit din Croatia, unde Glavaš a descoperit ruinele unui fort si o necropola vechi de 3.000 de ani.

Cainii lor, obisnuiti sa detecteze ramasite umane, au putut sa adulce si sa identifice locurile in care au fost ingropate scheletele din epoca bronzului. Oamenii de stiinta cred ca simtul mirosului cainilor a vazut particule de resturi umane pastrate in solul poros si stancos din zona.

Vaci fertile

De asemenea, cainii pot anunta fermierii cand vacile intra in fertilitate. In trecut, fermierii au incercat sa realizeze acest lucru prin observarea comportamentului bovinelor.

Recent, insa, cainii au fost antrenati sa recunoasca mirosul vacilor atunci cand sunt in caldura. Cel mai bun prieten al omului poate detecta acest miros in urina vaccinului, sangele sau secretia vaginala cu o precizie de peste 80%. Iar cand miroase a lapte proaspat, stie daca vaca este 99% fertila sau nu.

Crizele de epilepsie

Crizele sunt precedate de anumite schimbari in procesele corpului, modificari care emit mirosuri specifice. Cainii pot sesiza o convulsie cu 45 de minute inainte de aparitie. De aceea, exista caini din intreaga lume care sunt antrenati special pentru a ajuta persoanele care sufera de epilepsie.

Cand simtiti o criza in curs de aparitie, cainele incepe sa latre, avertizandu-va sa va luati medicamentele si sa stati in siguranta pe pat.

Vine furtuna

Observatiile stiintifice arata ca animalutele simt nu numai vibratiile si undele electromagnetice ale Pamantului, ci si schimbari subtile in atmosfera inainte de inceperea furtunii.

Cum trezesti un catel orb si surd din somn, astfel incat sa nu-l sperii? Clipul care i-a induiosat pe privitori

Cainii au anuntat in mod repetat ca se apropie de tornade, cutremure, furtuni sau grindina. Singura problema este ca de cele mai multe ori oamenii nu inteleg de ce cainele lor tremura atat de mult si pe neasteptate.

Cancerul

In 2013, un barbat de 75 de ani si-a vizitat medicul dupa ce cainele sau a continuat sa linga o mica leziune pe care barbatul o avea in spatele urechii. Leziunea s-a dovedit a fi melanom malign – si nu a fost prima data cand un caine a mirosit a cancer la om.

Unele tipuri de cancer au un miros specific. Unii cercetatori au sugerat ca, daca animalutele voastre sunt instruite sa spuna cand cancerul se formeaza in organism inainte ca tumoarea sa devina vizibila, cancerul poate fi tratat intr-un stadiu incipient, crescand considerabil sansele de recuperare.

Facebook Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.