Pentru ca iubim animalele

Cercetatorii au demontat mitul potrivit caruia un an din viata unui caine e echivalent cu 7 ani la om

Oamenii de știință au demontat mitul potrivit căruia un an de viață al unui câine corespunde cu șapte ani din viața unei persoane și au descoperit că puii de caine sunt „mai bătrâni” decât se credea anterior, scrie The Guardian.

Rezultatele sugerează că un câine în vârstă de un an are de fapt aproximativ 30 de ani în „ani umani”. O echipă de cercetători de la Universitatea din California de la Școala de Medicină din San Diego a investigat modificările epigenetice ale ADN-ului – care nu afectează secvența ADN-ului, dar pot activa sau dezactiva genele.

Aici gasesti produse pentru igiena externa a animalutului tau

Echipa a comparat modul în care anumite molecule, numite grupe metil, s-au acumulat în timp în regiuni specifice ale genomului uman, cu modul în care aceste molecule s-au acumulat în zone similare ale genomului câinelui.

Rezultatele, pe baza datelor genetice de la aproximativ o sută de Labrador Retrievers, variind de la pui la câini mai în vârstă, au relevat faptul că un an la om nu corespunde șapte ani la câini. În timpul primului an de viață, câinii au o acumulare mult mai rapidă de grupe metil în genom în comparație cu oamenii, ceea ce sugerează că îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid. Cu toate acestea, rata de îmbătrânire la câini, în comparație cu oamenii, încetinește în timp.

“Acest lucru are sens, dacă stai să te gândeşti – în definitiv, un câine de nouă luni poate avea pui, deci deja ştiam că proporţia 1:7 nu este o metodă corectă de estimare a vârstei”, a declarat Trey Ideker, cercetător la Facultatea de Medicină din San Diego, citat de phys.org.

Concluziile sugerează că un câine în vârstă de un an ar avea o „vârstă umană” în jur de 30 de ani, în timp ce un caine de patru ani ar fi în jur de 54 în „ani umani”, iar un tânăr de 14 ani ar fi echivalentul unui bărbat de aproximativ 70 de ani.

Formula, potrivit echipei, este: vârsta umană = 16 ln (vârsta câinelui) + 31. În matematică, ln se referă la logaritmul natural al unui număr.

O statie de autobuz ofera paturi noi pentru cainii vagabonzi si mancare la discretie

În cazul câinilor tineri și bătrâni, potrivit echipei de cercetare, relația pare să reflecte vârsta la care oamenii și câinii ating anumite repere.

“De exemplu, epigenomul a tradus şapte săptămâni la câini în nouă luni la oameni, ceea ce corespunde stadiului de sugar, când apar dinţii definitivi atât la căţeluşi cât şi la bebeluşi”, a notat echipa într-o prezentare a studiului. “În cazul seniorilor, speranţa de viaţă la Labrador Retriever, de 12 ani, s-a tradus corect în speranţa de viaţă la om la nivel mondial, de 70 de ani”, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că relația a fost mai puțin precisă în ceea ce privește reperele din adolescență și a doua jumătate a vieții. Echipa a adăugat că acest studiu sugerează că atât oamenii, cât și câinii acumulează grupe metil pe unele dintre aceleași gene pe măsură ce îmbătrânesc. Echipa a menționat că au funcții diferite de dezvoltare. Cercetătorii au remarcat că studiul va trebui repetat la alte rase de câini.

Facebook Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.