Pentru ca iubim animalele

Ce se intampla atunci cand fumezi pe langa animalele de companie? Ce efecte negative are acest obicei

Fumezi pe langa animalele de companie? Cercetatorii au demonstrat ce efecte negative are fumatul in preajma animalelor. Fumatul ii afecteaza pe toti cei din jur, fie ca vorbim de oameni sau animale, amenintandu-le starea de sanatate. Animalele devin fumatoare pasive, atunci cand inhaleaza fumul de tigare.

De ce sa nu fumezi pe langa animalele de companie

Studiile realizate pana de curand aratau ca tigarile contin aproximativ 20 de substante cancerigene. Insa, recent, se pare ca fumul de tigara contine peste 4000 de substante toxice din care peste 40 sunt cancerigene.

Specialistii sustin ca animalele care sufera de astm pot face crize respiratorii, de tuse si/sau sufocare. Mai mult decat atat, pasarile (papagali, canari, sticleti etc) au un sistem respirator foarte sensibil, fiind expuse la fumul de tigara acestea pot dezvolta cancerul pulmonar si le pot avea probleme ale pielii, ochilor sau de fertilitate.

Aici gasesti zgarzi, lese si hamuri pentru catelul tau

FOTO: pixabay.com

Tumorile canceroase

La caini s-au intalnit cazuri in care au dezvoltat o forma de cancer care este localizat in cavitatea nazala (adica la nivelul nasului), fiind dezvoltata la patrupezii care traiesc printre cei care fumeaza. In cazul animalelor cu botul mai lung, cum este cainele lup, boala este mai des intalnita pentru ca suprafata cavitatii nazale este mai mare.

In cazul in care animalul de companie isi petrece timpul intr-o camera cu o persoana care fumeaza, riscul de aparitie al bolii canceroase este cu pana la 2.5 ori mai ridicat.

Pe de alta parte, la cainii cu botul scurt (boxer, mops, pug etc) exista riscul aparitiei cancerului de plamani. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca fumul se duce direct in corp si nu este expirat complet.

Motivul pentru care cateii mananca iarba! Este sau nu un obicei daunator?

De asemenea, studiile facute de cei de la Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii din Saskatchewan arata ca expunerea la fum mai cauzeaza si imbolnaviri de inima la caini.

In cazul pisicilor, cercetatorii sustin ca este chiar mai rau pentru ca, in afara de inhalarea pe nas a fumului, felinele isi ling si blana iar in acest mod aduna si de acolo acesti microbi. La pisici, cele mai dese tumori intanite sunt la nivelul gurii si cele ganglionare, din cauza faptului ca se ling.

Iata o lista a principalelor boli pe care animalul de companile le poate dezvolta atunci cand se fumeaza frecvent in preajma lui:

 • Tumori canceroase la nivelul gurii, nasului, plamanilor, ganglionare, etc.
 • Boli de inima
 • Probleme de respiratie, tuse, sufocare, bronsite, etc.
 • Iritatii ale ochilor car ein timp duce la pierderea treptata a vederii
 • Tuse cronica, dureroasa si obositoare
 • Riscul de limfom, o tumora maligna frecventa la pisici, care le scurteaza foarte mult speranta de viata.
 • Probleme de respiratie, crize astmatice;
 • Salivatie excesiva
 • Voma;
 • Diaree;
 • Probleme cardiace
 • Iritatii ale pielii.
Facebook Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.