Pentru ca iubim animalele

Caini antrenati sa depisteze COVID-19 in mai putin de o secunda! Mai eficienti ca un test PCR?

Caini antrenati sa depisteze COVID-19. In urma unor studii realizate in Marea Britanie a fost descoperit faptul ca patrupedele pot detecta persoanele infectate cu COVID-19 si fac asta in mai putin de o secunda.

Caini antrenati sa depisteze COVID-19

Cainii din Marea Britanie sunt antrenati sa depsteze persoanele infectate cu COVID-19, fiind considerati mult mai rapizi decat un test PCR.

Studiul publicat luni, 24 mai, a determinat faptul ca persoanele infectate cu COVID-19 au un miros distinct, usor de depistat de caini. Astfel, cainii sunt echipati cu o vesta rosie, semn ca sunt la datorie, si adulmeca persoanele care se afla intr-o incapere si le depisteaza pe cele bolnave.

“Mucusul sau lichidul de pe nasul unui caine are rolul de a dizolva particulele mirositoare din aer, astfel incat acestea sa poata fi transportate spre receptorii aflati in partea de sus a nasului. In timp ce receptorii umani au o raza de actiune de 5 metri, cei canini ajung la distante de 300 de metri.”, spun cercetatorii.

Cei de la Medical Detection Dogs, o fundatie infiintata in 2008, antreneaza patrupedele pentru detectarea diferitelor maladii. Iar cel mai cunoscut program este cel de detectare a schimbarilor la persoanele cu diabet de tip 1. Insa cainii sunt antrenati si sa detecteze cancerul si maladii de tip Parkinson, scrie The Guardian.

Blana animalelor de companie, frica parintilor! Ce arata noile studii

Test cu acuratete de pana la 94,3%

Cainii antrenati pentru detectarea COVID-19 au reusit sa identifice 94,3% din persoanele infectate. Asadar, cainii s-au dovedit mult mai rapizi decat testele clasice si mult mai eficienti. Testele antigen au o acuratete care variaza intre 58% si 77%, ceva mai mare fiind cea a testelor PCR, 97%.

Caini antrenati in Thailanda

In cadrul unui alt studiu, mai multi caini au fost antrenati in Thailanda pentru a recunoaste persoanele infectate cu coronavirus prin mirosirea transpiratiei lor. Aceasta tara se confrunta cu o crestere a numarului de cazuri de COVID-19, iar majoritatea persoanelor sunt asimptomatice. In Thailanda au fost antrenati 6 caini.

Alege de aici hrana speciala pentru animalele tale

Trei dintre cateii antrenati au ajuns la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok, acolo unde rata de succes a depistarilor a fost de 95%. Patrupezii au avut parte de un antrenament de 2.000 de mostre de transpiratie. Acestia nu sunt nevoiti sa miroasa in mod direct sau de aproape o persoana. Probele de transpiratie luate de la persoanele testate sunt tinute in recipiente metalice, iar cainii le inspecteaza pe fiecare.

”Cainii sunt foarte rapizi la detectarea celor infectati. Astfel ii putem separa pe cei infectati de cei sanatosi”, a spus Thitiwat Sirprasart, cercetator implicat in proiect.

Facebook Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.