Pentru ca iubim animalele

Blocajul renal, fatal pentru pisici! Semnele care dau de banuit

Blocajul renal, fatal pentru pisici. Atat pisicile, cat si oamenii au boli care pun viata in pericol. Incapacitatea de a urina este una dintre ele. Cand ceva obstructioneaza tractul urinar, incep sa apara probleme grave care se agraveaza in timp, necesitand un tratament urgent.

Alege de aici hrana speciala pentru pisici, creata special pentru nevoile prietenului tau blanos

5-10% dintre pisici sunt duse la veterinar pentru probleme urinare. Cauza este de obicei boala tractului urinar inferior, inclusiv pietre la rinichi sau alte boli ale vezicii urinare. Daca pisica nu urineaza usor, poate avea un blocaj renal. Contactati imediat medicul veterinar, deoarece, daca nu este tratata, aceasta afectiune poate fi fatala in 24-48 de ore.

Blocajul renal, fatal pentru pisici. O boala care nu discrimineaza

Blocarea tractului urinar apare atunci cand exista o obstructie in uretra, canalul care transporta urina din vezica pana la iesirea sa. Cand apare acest blocaj, golirea vezicii urinare devine extrem de dificila si dureroasa sau imposibila. Cauza obstructiei poate fi calculii urinari, dar si alte elemente: mucus, cristale in urina, cheaguri de sange si inflamatie.

Vezi si: Care este motivul pentru care pisicile prefera sa bea apa de la robinet

Pisicile de toate rasele si varstele, pot dezvolta blocarea rinichilor la un moment dat. Cu toate acestea, boala apare rar la pisicile cu varsta sub un an si jumatate, iar la varstnici peste 12 ani, obstructia urinara indica de obicei alte probleme de sanatate.

Mieunatul la litiera, unul dintre semne

Blocarea rinichilor poate fi partiala sau completa, iar pisica arata acest lucru cu semne care variaza in functie de gravitatea situatiei. Primele simptome incep cu mersul frecvent la ladita, cand pisica incearca in zadar sa urineze, rezistand doar cateva picaturi. Uneori, aceste mici pete de urina sunt insotite de sange. Pisica poate asocia durerea obstructiei urinare cu asternutul si poate incerca sa faca pipi langa asternut sau in alta parte a casei. De asemenea, din cauza durerii, miauna mult mai des, mai ales in jurul laditei.

Un alt simptom este ca isi linge zona genitala mai des decat de obicei. Cand blocajul este complet si pisica nu mai este capabila sa indeparteze nici macar o picatura de urina, semnele clinice devin mai intense. Acestea includ varsaturi, pierderea poftei de mancare, letargie si tendinta de ascundere. De atunci, pisica poate supravietui intr-o mare agonie pana la 48 de ore daca nu este tratata de un medic veterinar.

Schimbarea dietei si alte masuri de prevenire

Exista cativa pasi simpli pe care trebuie sa ii faceti pentru a preveni sau recidiva. In primul rand, convinge-ti pisica sa bea mai multa apa. Puteti face acest lucru plasand cateva boluri de apa in casa. Asigurati-va ca apa este proaspata si fara clor. Hrana pentru pisici din supermarket este mai ieftina, dar nu de buna calitate, atat umeda, cat si uscata, cu multe substante chimice.

In timp, excesul de proteine ​​poate duce la blocarea rinichilor, astfel incat alimentele precum salamul, parizerul si alimentele umane in general ar trebui evitate in dieta zilnica a pisicii tale. Abundenta anumitor minerale, in special calciu, fosfor si magneziu, in unele alimente pentru pisici poate duce la formarea cristalelor care uneori se transforma in pietre urinare. Veterinarul va poate recomanda o dieta adecvata.

Facebook Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.