Ultimele postari
Alimentatia la pisici! Cum sa o hranesti echilibrat si ce alimente sa eviti
Alimentatia la pisici. La fel ca la oameni, alimentatia pisicilor este extrem de importanta. Un regim alimentar necorespunzator poate cauza numeroale probleme de sanatate. Motiv pentru care nu este recomandata mancarea ieftina, desi pe moment potoleste foamea patrupedului, in timp poate cauza probleme grave de […]
Ce se intampla atunci cand fumezi pe langa animalele de companie? Ce efecte negative are acest obicei
Fumezi pe langa animalele de companie? Cercetatorii au demonstrat ce efecte negative are fumatul in preajma animalelor. Fumatul ii afecteaza pe toti cei din jur, fie ca vorbim de oameni sau animale, amenintandu-le starea de sanatate. Animalele devin fumatoare pasive, atunci cand inhaleaza fumul de […]
Motivul pentru care cateii mananca iarba! Este sau nu un obicei daunator?
Exista multe persoane care se ingrijoreaza atunci cand animalele lor de companie mananca iarba, fara sa stie ca acest obicei nu este daunator pentru patrupezi. Acest comportament este unul obisnuit la patrupezi si poarta numele de sindromul pica – care reprezinta o tulburare care se manifesta prin consumul de alimente necomestibile, precum pamant, var, iarba etc.
Insa, exista o serie de motive pentru care patrupezii consuma iarba. Principalul motiv pentru care fac asta este pentru a adauga fibre in dieta lor, insa o mai pot face si pentru a-si provoca varsaturi daca se simt rau sau pur si simplu din plictiseala. Din pricina ultimului motiv, veterinarii il considera un comportament obisnuit. Iata care sunt cele mai frecvente motive pentru care patrupedul tau mananca iarba.
Din cauza carentelor din alimentatie
Iarba contine fibre dietetice, iar patrupezii mananca iarba pentru a umple un deficit din alimentatia lor. „Daca nu va hraniti cainele cu o dieta premium, este posibil sa manance iarba pentru a obtine furaje suplimentare”, spune dr. Jim Kennedy, un veterinar de la Greencross Vets Beenleigh.
Pentru ca este o activitate care-l bucura
Exista posibilitatea ca animalul de companie sa consume iarba pentru ca ii place gustul sau textura. Insa, este important sa aveti grija ca acesta sa nu consume iarba care a fost tratata cu pesticide sau diverse substante chimice.

Atunci cand il supara stomacul
Existe si caini care nu vomita atunci cand mananca iarba, acestia o fac pentru a-i ajuta la eliminare mancarii care le supara stomacul. „Uneori, exact asta vrea cainele tau sa faca – puiul se simte putin rau si stie ca daca mananca iarba i-ar putea cauza varsaturi si o burtica mai linistita”, spune dr. veterinar.
Alege de aici hrana speciala pentru animalele tale
Probleme comportamentale
Exista si posibilitatea ca animalul tau de companie sa consume iarba de plictiseala. In cazul in care cainele este inchis toata ziua in gradina cu iarba, aceasta poate deveni un mod de a-si distrage atentia.
Este indicat sa luati animalele de companie in vacanta? Cum ii afecteaza drumul si ce inseamna „sindromul abandonului”
Multi romani prefera sa-si ia animalele de companie in vacanta. Insa ar trebui sa fiti atenti atunci cand plecati in strainatate. Sunt necesare documente speciale, cel mai bine este sa verificati in prealabil conditiile tarii in care mergeti, dar si ale companiei de transport.
Conform reglementarilor UE, inainte de a calatori, trebuie sa va asigurati ca animalul de companie are microcip si un pasaport eliberat de un medic veterinar autorizat, dovedind ca a fost vaccinat impotriva rabiei.
Alege de aici hrana speciala pentru animalele tale
Pe de alta parte, trebuie sa stim ca transportul afecteaza animalele. Insa pot suferi si daca sunt lasati intr-un hotel pentru animale, unde nu sunt obisnuiti, sau daca raman singuri acasa.
In ce conditii ar trebuie sa transportam animalele in vacanta
Adrian Bilba, medic veterinar, explica la digi24 in ce conditii ar trebuie sa transportam animalele, dar mai ales de ce e bine sa evitam acest lucru: “Pentru caini si pisici exista obligativitatea unui carnet de proprietate si sanatate. Este un carnet care se inregistreaza intr-un registru unic la nivel national si care este corespondentul celui european, unde opereaza medicul veterinar si unde se inscriptioneaza vaccinurile antirabice.
Aceste imunizari antirabice au garantia ca s-au vaccinat.
Toti stim ca vaccinarea nu inseamna si imunizare. In consecinta, englezii, adica cei care in general au o legislatie mai stricta fiindca sunt tari insulare, cer pe langa aceasta vaccinare si o testare a imunizarii, respectiv a efectului vaccinarii. Adica, in urma vaccinarii s-au obtinut si anticorpi. Asta in ceea ce priveste in general tarile insulare.
In general, insa, simpla vaccinare, carnetul de sanatate, identificarea cu microcip, sunt suficiente.

Cum ii afecteaza drumul si ce inseamna „sindromul abandonului”
Mai mult decat atat, medicul veterinar recomanda sa lasati pisicile acasa, in cazul in care nu este neaparat necesar ca ei sa calatoreasca impreuna cu voi.
“Daca aveti posibilitatea sa ii lasati acasa, pisicile de regula sunt lasate acasa pentru ca se streseaza foarte mult cu deplasarile, e mai bine sa o faceti. Daca aveti pe cineva care poate ingriji acel animal e mai bine. Daca l-ati invatat cu pensiunea, atentie, ca e o mica problema si cu pensiunea, vizavi de sindromul de parasire. Multi caini nu inteleg, cand ii duceti la pensiune, ca urmeaza sa stea sapte zile si apoi stapanul vine sa il ia.
El are un sindrom de parasire. Nu mananca… Daca il duci insa secvential, cu cateva dati, anterior, si il invatati cu aceasta pensiune, ei se descurca, socializeaza pana la urma.
Daca te decizi sa il iei si vrei neaparat sa mergeti impreuna in vacanta, trebuie sa vezi conditiile de transport, de cazare si legislatia tarii respective. Astea sunt trei elemente care trebuie sa fie urmarite.”
Medicul veterinar Adrian Bilba ii sfatuieste pe stapanii de animale care doresc sa mearga cu acestea in calatorie, sa aiba mare atentie la conditiile de transport.
“Conditiile de transport… Trebuie sa avem niste conditii de temperatura mai scazute decat ceea ce avem noi ca si confort termic. Fiindca noi suntem calmi la 22 de grade. Insa cainele este cu limba scoasa, fiindca nu stie ce-i cu el, e agitat, nu are spatiu, iar temperatura lor oricum este mai ridicata. Adica metabolismul este mai alert si in consecinta se incalzesc mai tare. Si sansele de termogreglare sunt mai mici, neavand glande sudoripare cum avem noi. In general, cainii trebuie sa aiba niste conditii de temperaturi mai scazute pe timpul transportului.
Cum sa inveti un caine sa-si faca nevoile afara. Cateva sfaturi eficiente
Ei daca sunt linistiti pot rezista si la temperaturi mai ridicate. Anumite rase, nu toate. Insa in general, transportul este un factor stresant, noua locatie, de asemenea, ii streseaza in primele zile, si, dupa parerea mea, daca aveti o destinatie exotica, nu luati in considerare sa o vada si catelul, fiindca el nu trebuie sa viziteze nu stiu ce destinatie calda.
Animalele de companie sunt mult mai legate de noi, de casa, de viata imediata, decat de astfel de vacante.”
Atentie si la tarile unde calatoriti, dar mai ales la legislatia din zona. Medicul spune ca riscati chiar ca animalul sa fie confiscat.
Legislatii mai stricte sunt in Australia si tarile insulare pretentioase, ca daca mergi in Filipine nu-i asa o problema.
In Marea Britanie te poti trezi ca ti-l confisca si il tine in carantina pe banii tai o perioada lunga de timp, pana cand se evidentiaza anticorpii, il mai vaccineaza ei o data… Si abia apoi ti-l da. Asta poate sa dureze si luni de zile, timp in care platesti, si e un timp in care animalul se streseaza.
Trebuie sa ne informam. Trebuie sa animalul sa fie sanatos, pentru ca sunt animale care au anumite suferinte. Iar in momentul in care il pui intr-o situatie extrema, ca de exemplu de transport, de temperatura sa apara ceva. Am avut animale care nu aveau aparent nimic, pana l-ai urcat in masina si te-ai undeva la plaja, s-a agitat, si a avut simptomatologie de regula respiratorie sau cardiaca, pe care nu o exprima altfel.
Din aceasta perspectiva este bine sa verificam animalul, sa fie sanatos. Animalele batrane nu sunt de transportat. Cainii care au o viata fixa, repetitiva se streseaza si sufera foarte mult in momentul in care sunt transportate, si nu se bucura de calatorie. Ei nu se bucura sa fie cu noi cand plecam. Adica ai senzatia ca vine dupa tine. Nu, ei au sindromul de parasire, ei vor sa fie cu tine, dar preferabil acasa.
Acesta este comportamentul animalelor de companie si trebuie sa le intelegem din prisma lor. Din cum vad ele viata. Ca un copil de 3 ani si jumatate. Nu tine minte pe unde a fost, sau sa-si bifeze cine stie ce destinatie exotica.
Alergologii recomanda lasarea copiilor in preajma animalelor: ”Langa copii ar trebui sa stea o pisica”
Alergologii recomanda lasarea copiilor in preajma animalelor. Acestia sunt de parere ca prezenta unei pisici construieste protectia activa la par de animale pentru cei mici.
Alege de aici hrana speciala pentru animalele tale
Specialistii sustin ca micutii care cresc in preajma unor animale de companie dezvolta o imunitate ridicata.
Specialistii recomanda lasarea copiilor in preajma animalelor
Claudia Nechifor, medic primar alergolog, a declarat pentru ‘Ce se intampla doctore’: ”Cand o raceala tine mai mult de 2-4 saptamani mai ales cand travereseaza dintr-un anotimp in altul e un semn de intrebare mai ales la copii si tineri de o posibila inflamtie alergica dedesubt”.
Cele mai frecvente alergii se dezvolta la polen si la parul de animale, iar specialistii sustin ca blana motanilor determina cele mai severe crize de astm.
Acest alergen (o proteina la baza) provine din saliva motanilor. Pisicile sunt animale care se spala in mod frecvent, iar din acest motiv saliva se gaseste pe toata suprafata firelor de par.

Caini antrenati sa depisteze COVID-19 in mai putin de o secunda! Mai eficienti ca un test PCR?
”Este un alergen puternic si poate fi purtat pe haina de catre posesorii animaluui si doar cand interactionezi cu ei poti sa ai simptome”, a mai declarat Claudia Nechifor, medic primar alergolog.
Alergia la pisica se poate preveni prin expunere la pisica ori la caine in primii ani de viata ai copilului, din acest motiv medicii recomanda lasarea animalelor in preajma copiilor.
”E bine copii sa intre in contact cu animalute de mici. Pentru ca acestea au rol de protectie in aparitia bolilor alergice”, declara Brandusa Petrutescu, medic primar alergolog, pentru CSID.
Comentarii recente